Przyprawy z Goa

Dzienniki podróży | Ilość zdjęć: 1 | 17.11.2018

Goańska kuchnia jest ponoć jedną z najlepszych na Świecie. Przynajmniej takie chodzą pogłoski 😉
Po kilku tygodniach pobytu potwierdzamy! Smaki i zapachy Indii są absolutnie wyjątkowe! Nasze podniebienia są w siódmym niebie 🙂
Pokusiłam się zatem by zrobić małą ściągę przypraw, zestawienie, przynajmniej tych podstawowych.
_
_
Przemiła Arti, właścicielka jednego ze stoisk pomogła mi w tym.
Okazuję się że do Arti trafiamy bardzo często… to z pytaniem jak najlepiej zrobić kurczaka czy rybę, co doradziłaby na ból głowy czy brzucha…
Przyprawy mają masę cudownych zastosowań. Staram się chłonąć tą bezcenną wiedzę każdego dnia 🙂
_
gałka muszkatołowa (nutmeg)
_
nasiona kolendy (coriander seeds)
_
nasiona anyżu (anise seeds)
_
mace (wytwarzane z nasion gałki muszkatołowej)
_
kardamon (cardamon)
_
goździki (cloves)
_
czarny pieprz (black pepper)
_
korzeń kurkumy (curcuma root)
_
anyż (star anise)
_
masala
_
kurkuma (turmeric)
_
chilli
_
suchy imbir (dry ginger)
_
 kwiat curry (curry flower)
_
stone flower
_
kminek (cumin)
_
cynamon – do słodkości (cinnamon)
_
cynamon -do gotowania (cinnamon)
_
czarny kardamon (black cardamon)

Kontakt

    Imię:

    Email:

    Temat:

    [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]